Pagina 1 van 1
bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: vr 26 sep 2014, 16:14
door wilberth
hoe zijn de ervaringen met het galvaniseren van een bestaand chassis.
Ik heb een op zich redelijk hard chassis bj 1970, maar op dit moment wel nogal kaal en roest gevoelig. Graag wil ik dit weer voor de eeuwigheid beschermen. maar is galvaniseren van een bestaand chassis nu wel of niet aan te raden? Ik hoor wisselende verhalen mbt. achterblijvend zuur en andere dingen die de pret over een paar jaar weer vergallen.
Kortom, galvaniseren (en waar dan) of een andere behandeling. Dat het ding er even in z'n geheel onderuit moet is geen probleem.
(en nee, ik ga het liever niet vervangen, voor m'n oneton hecht ik nu eenmaal een beetje aan het origineel)
ideas welcome...
Groet, Wilberth
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: vr 26 sep 2014, 16:21
door Wim Janssen
Galvaniseren is prima, maar dan als voorbehandeling thermisch laten reinigen. Met stralen krijg je de binnenkant niet schoon.
Met vriendelijke groeten
Wim Janssen
Land Rover 109 Stawag 2.5 petrol 1972 "Zipper"
Land Rover Series II 1959 "The Mrs"
[picasaweb.google.com]
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: vr 26 sep 2014, 16:26
door Bart van Dessel
Het moet zowiezo gestraald worden anders willen ze het niet eens verzinken, thermisch reinigen kan bij het verzinkbedrijf denk ik? Als voorbehandeling?
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: vr 26 sep 2014, 16:50
door neef Henk
Hoi Wilberth,
Ik ben op dit moment een serie 2a aan het opknappen, heb het chassis gezandstraalt en alle slechte delen verwijderd en alles opnieuw gelast wat moest worden gedaan. Daarna heb ik voor en achter grote gaten geboord in het chassis en met een hoge drukspuit flink aan het spoelen geweest (rioolrat). Hierna is het chassis naar de plaatselijke constructiehandel gegaan waar 1 keer in de week al het metaal word opgehaald om te worden gegalvaniseerd. Twee weken later had ik het weer terug met een mooi laagje zilverspul er op
In mijn ogen is verzinken altijd het beste wat je kan doen, ook al is de binnenkant niet geheel gereinigd, er komt altijd wel zink overheen. Bij verf moet je maar afwachten waar het aan de binnenkant komt
Groeten neef Henk
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: vr 26 sep 2014, 17:39
door Lucas van Lierop
hier een verzinkfan! (heb mijn chassis EN body laten doen),
Thermisch reinigen kan een verzinkerij niet. en het is ook duurder dan het verzinken zelf maar ZO effectief. En door je chassis netjes ECHT schoon aan te bieden voorkom je dat straks alle verzinkerijen oude chassis gaan weigeren.
Even oud topic opgezocht in het archief, zie ook [www.laroprik.nl]
Groet en succes
Lucas
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: vr 26 sep 2014, 18:25
door Thimo
Ik heb ooit 2 chassis ( een 88 en een 101 ) laten doen bij Bammens in Maarsen.
Zeer goede resultaten, hebben daar de chassis schoon gemaakt, gezandstraald en verzinkt.
Echt een aanrader.
Mvg Thimo.
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: vr 26 sep 2014, 18:34
door Yuri 90TDI
Tja,
En ik heb van mensen met uitgebreide restauratie-ervaring begrepen dat het NIET ideaal is. Bij dubbel plaatwerk - en daar zijn die Engelsen dol op - kruipt er wel zuur tussen maar dat spoel je niet geheel weg. Ook het drogen van die moeilijk bereikbare plaatsen is lastig te controleren. Vloeibaar zink is komt niet zo ver omdat het dikker is. Het zuur en spoelwater blijft dan van binnenuit (onder het zink) rotten. Dit verhaal geldt vooral ook voor schutborden waar schijnbaar nog meer dubbel plaatwerk in zit.
Zelf ben ik ook bang voor vuil wat in de loop van de jaren beton is geworden. Dit spoel je echt niet even weg met een HD-spuit of zuurbad.
Maar als je het chassis toch open moet halen om delen te vervangen... En als je dubbel plaatwerk kan voorkomen/verwijderen/dicht lassen... En je chassis zo uniek is dat een nieuwe niet mogelijk is... Dan zeker doen.
Zelf heb ik ik hier prima ervaringen: [www.verzinkerijbv.nl]
Grtz,
Yuri 90TDI / SIIA 88"
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: vr 26 sep 2014, 19:09
door JeroenP
ik zou hem eerst goed schoon maken met een hoge druk reiniger...oook aan de binnenkant...daarna thermisch ontlakken/reinige...daarna is hij brandschoon en kan hij verzinkt worden...stralen is dan absoluut niet meer nodig
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: vr 26 sep 2014, 19:25
door Frans Bonnes
Thimo Schreef:
-------------------------------------------------------
en een 101
> Mvg Thimo.
???????????????????
Waarom weet ik niet dat jij een 101 hebt/had. Of ben je ook onder een anders naam bekend bij de DLR101SG ( [groups.yahoo.com] )
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: vr 26 sep 2014, 20:29
door G-men (Gargamel)
Als je chemisch gaat reinigen en daarna galvaniseren (wat idd de echt ideale oplossing is) ; dan komt bij mij altijd de vraag boven of je niet beter een nieuw gegalvaniseerd chassis kunt bestellen in de UK.
Dit ook gezien de moeite die je erin moet steken en de prijzen die in NL gevraagd worden voor dergelijke behandelingen.
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: vr 26 sep 2014, 20:46
door Frans Bonnes
Alleen is de vraag of dat chassis dan nog wel leverbaar is. Over het chassis van Wilberth heb ik zo mijn twijfels.
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: vr 26 sep 2014, 21:23
door jarne/jarnej@zeelandnet.nl
Of een nieuw gegalvaniseerd chassis of na het galvaniseren van een oud chassis alsnog volspuiten met Mike Sanders vet.
Of het oude chassis niet galvaniseren maar met Mike Sanders vet, ook dan zal hij voorlopig niet rotten.
Mijn oude nooit behandelde maar nu wel netjes gerepareerde 50+ chassis krijgt een vet behandeling daar word hij vast 100 mee.
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: vr 26 sep 2014, 22:54
door wilberth
hmmm, ben bijna geneigd te zeggen is nog niet leverbaar. Er wordt aan gewerkt bij Richards, maar eerst moet iemand zijn "voorbeeld" chassis nog ff leeghalen. En dan nog, dan heb ik een mooi glimmend chassis en dan kan ik er meteen de gaten in gaan maken voor die kapstan voorop en al dat landbouwtuig achterop. Met als resultaat dat ik hem dan weer opnieuw moet verzinken (ik zou natuurlijk een blanke kunnen bestellen, tegen die tijd dat ze leverbaar zijn, maar dat is voorlopig nog dromerij van enkele britse collega's)
tractortje.JPG --> mod_embed_images_loadimage('af27f14715a3f2423c314c7edf52de4f', 'http://landrover.startpagina.nl/prikbord/addon.php?1162,module=embed_images,url=https%3A%2F%2Fsites.google.com%2Fsite%2Fwilberthje%2Foneton%2Ffoto-oneton%2Ftractortje.JPG', 'https://sites.google.com/site/wilberthje/oneton/foto-oneton/tractortje.JPG', 'http://landrover.startpagina.nl/prikbord/addon.php?1162,module=embed_images,check_scaling=1,url=https%3A%2F%2Fsites.google.com%2Fsite%2Fwilberthje%2Foneton%2Ffoto-oneton%2Ftractortje.JPG', '', 17304396, 600, 600, 'Loading image ...', false);
wilde dat eigenlijk eerst een netjes fatsoeneren en tot en met de gatenbalk demontabel maken, dus eigenlijk die platen die nu aan het chassis gelast zijn aan de balk maken en de boutgaten in het chassis. Zodat ik desgewenst dit grondanker ook thuis kan laten.
Maar sowieso moeten er eerst hier en daar nog wat spinnewebben uit, hoewel ze ook wel hun charme hebben.
spinnenwebben.JPG --> mod_embed_images_loadimage('7b3450d440851152ef097f76f528d03d', 'http://landrover.startpagina.nl/prikbord/addon.php?1162,module=embed_images,url=https%3A%2F%2Fsites.google.com%2Fsite%2Fwilberthje%2Foneton%2Ffoto-oneton%2Fspinnenwebben.JPG', 'https://sites.google.com/site/wilberthje/oneton/foto-oneton/spinnenwebben.JPG', 'http://landrover.startpagina.nl/prikbord/addon.php?1162,module=embed_images,check_scaling=1,url=https%3A%2F%2Fsites.google.com%2Fsite%2Fwilberthje%2Foneton%2Ffoto-oneton%2Fspinnenwebben.JPG', '', 17304396, 600, 600, 'Loading image ...', false);
groet, Wilberth
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 27 sep 2014, 00:00
door Erik One-ten+LW op 't werk
Heb je het al losliggen en is wat is de staat? Ik weet dat jij al lang met landrovers bezig bent, maar je ziet het pas als je het los hebt liggen en gaat krabben.
Wij zijn bezig met een SII. Leek heel aardig, had al een vervangen achterbalk. Eenmaal kaal vind je toch veel slechte plekken hoor. We hebben er inmiddels een aantal meters laswerk inzitten en zijn nog niet klaar...
Gewoon gaan strippen en dan pas plannen zou ik zeggen.
Grtz. Erik
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 27 sep 2014, 00:10
door wilberth
ligt nog niet los, maar je kunt er overal nogal goed bij met een 109, en aangezien ik op de meeste plekken glanzend kaal ijzer onder de droge klei uit heb zien komen heb ik goede hoop.
Groet, Wilberth
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 27 sep 2014, 00:27
door Erik One-ten+LW op 't werk
Dachten wij ook

Hoe is ie in de rothoekjes bovenop waar de schokbrekers vastzitten en achter de steunen waar het schutbord aan vastzit?
Ik hoop voor je dat alles goed is, maar we hebben het chassis nu kaal op de brug liggen, goed krabben en kloppen en er vielen toch diverse gaten. Hadden we niet verwacht.
De bovenkant is nu eenmaal minder goed bereikbaar voor schoonmaken en ook voor een eventuele behandeling in het verleden...
Grtz. Erik
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 27 sep 2014, 03:06
door Andrew Colville
Je kunt prima een oud chassis laten verzinken, maar hij moet zoasl gezegd helemaal kaal zijn. dus alle verf, roest, zand en kit.
Het beste resultaat ga je krijgen door het chassis te laten ontlakken ( chemisch ) ook wel loogen geheten. na dit proces houd je enkel Ijzer over ( hopenlijk ) door het logen verdwijnt ook roest, zelfs van die gedelamineerd ijzer/roest.
Geen enkel ander process gaat het chassis zo schoon krijgen en daar hangt dan ook een prijskaartje aan.
Nadeel het is een zeep/zuur basis, het zink kan er goed tegen en de zink komt ook wel tussen twee lagen staal.
Bovendien gaat elk te verzinken deel altijd eest door verschillende baden waronder een zuur bad voor het verzink process.
Mocht je niet gaan verzinken dan is het logen niet handig omdat er altijd zuur achter blijft die zou je nieuwe lak opvreeten, zink heeft er geen last van.
Thermisch ontlakken komt heel dicht in de buurt, toch vraag ik me af of ook rotte delen Ijzer hier door ook weg gaan, dit is van belang tussen twee plaatdelen waar punt lassen zitten.
Binnenkort ga ik weer verder met mijn classic, Ik weet nog niet of ik alles laat ontlakken middels het thermisch process of toch weer voor het loogen ga. in elk geval gaat zo veel als kan aan ijzer werk in de zink en daarna ook in de 2K lak.
Groetjes, Andrew
'99 Discovery 2 Td5 ( SOLD )
'81 Range Rover Classic 2 Deurs Td5 ( To be continued )
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 27 sep 2014, 03:06
door Andrew Colville
Je kunt prima een oud chassis laten verzinken, maar hij moet zoasl gezegd helemaal kaal zijn. dus alle verf, roest, zand en kit.
Het beste resultaat ga je krijgen door het chassis te laten ontlakken ( chemisch ) ook wel loogen geheten. na dit proces houd je enkel Ijzer over ( hopenlijk ) door het logen verdwijnt ook roest, zelfs van die gedelamineerd ijzer/roest.
Geen enkel ander process gaat het chassis zo schoon krijgen en daar hangt dan ook een prijskaartje aan.
Nadeel het is een zeep/zuur basis, het zink kan er goed tegen en de zink komt ook wel tussen twee lagen staal.
Bovendien gaat elk te verzinken deel altijd eest door verschillende baden waronder een zuur bad voor het verzink process.
Mocht je niet gaan verzinken dan is het logen niet handig omdat er altijd zuur achter blijft die zou je nieuwe lak opvreeten, zink heeft er geen last van.
Thermisch ontlakken komt heel dicht in de buurt, toch vraag ik me af of ook rotte delen Ijzer hier door ook weg gaan, dit is van belang tussen twee plaatdelen waar punt lassen zitten.
Binnenkort ga ik weer verder met mijn classic, Ik weet nog niet of ik alles laat ontlakken middels het thermisch process of toch weer voor het loogen ga. in elk geval gaat zo veel als kan aan ijzer werk in de zink en daarna ook in de 2K lak.
Groetjes, Andrew
'99 Discovery 2 Td5
'81 Range Rover Classic 2 Deurs Td5 ( Under construction )
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 27 sep 2014, 13:37
door jarne
Hoi Erik,
Wat voor serie 2 hebben jullie?
Ik ben met een 59er bezig en die heeft ook al aardig wat nieuw staal gekregen.
Chassis leek aardig maar vooral de onderkant was slecht. Een berg werk.
groeten uut Souburg
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 27 sep 2014, 14:30
door Ben leert elke dag van zijn Laro's
jarne Schreef:
-------------------------------------------------------
> Hoi Erik,
> Wat voor serie 2 hebben jullie?
> Ik ben met een 59er bezig en die heeft ook al
> aardig wat nieuw staal gekregen.
> Chassis leek aardig maar vooral de onderkant was
> slecht. Een berg werk.
>
> groeten uut Souburg
ben je leden aan het werven voor de club van 59? hahaha
Naamloos.jpg --> mod_embed_images_loadimage('2d1e5c48e3ae44267f3a0fb2973b3566', 'http://landrover.startpagina.nl/prikbord/addon.php?1162,module=embed_images,url=https%3A%2F%2Flh3.googleusercontent.com%2F-7RZAFUl19ho%2FUlcVq9Kk0-I%2FAAAAAAAAAKc%2F_b_YBz3h4lA%2Fs637%2FNaamloos.jpg', 'https://lh3.googleusercontent.com/-7RZAFUl19ho/UlcVq9Kk0-I/AAAAAAAAAKc/_b_YBz3h4lA/s637/Naamloos.jpg', 'http://landrover.startpagina.nl/prikbord/addon.php?1162,module=embed_images,check_scaling=1,url=https%3A%2F%2Flh3.googleusercontent.com%2F-7RZAFUl19ho%2FUlcVq9Kk0-I%2FAAAAAAAAAKc%2F_b_YBz3h4lA%2Fs637%2FNaamloos.jpg', '', 17304659, 600, 600, 'Loading image ...', false);
Dagelijks leven RRS TDV6
On the road 90 2,5TD 1988
1989 3,5 EFI RRC
1990 3,9 EFI RCC
In Bewerking 1977 101 FC GS (Assie)
Nog te bewerken 1959 series II 88 PU
109 1977 V8 Verkocht
Ben
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 27 sep 2014, 21:46
door jarne
Hmmmm misschien wel een idee....
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 27 sep 2014, 21:49
door Lucas van Lierop
Ik heb bewust gekozen voor thermisch ontlakken ipv logen omdat ook de body wilde doen en ik had begrepen dat niet alle kitranden etc. helemaal opgelost zouden worden. De roest is er in het zuurbad bij de verzinkerij wel afgegaan.
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 27 sep 2014, 22:13
door Erik One-ten+LW op 't werk
Hey Jarne,
Een militaire Serie II benzine uit 1960 geloof ik. Je bent welkom om eens een kijkje te nemen hè.
Je weet de weg en anders stuur je maar een PB-tje.
Erik (uut Vlissingen, maar bezig in Oost-Souburg)
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: zo 28 sep 2014, 02:23
door Andrew Colville
Ik denk dat jouw carroserie niet eens had gepas, dat was met een standaard koets al een uitdaging. ( bij het adres waar dat gedaan is dan )
Ook kit lost op, Ik heb heel wat meters toen opnieuw afgekit.
Groetjes, Andrew
'99 Discovery 2 Td5 ( SOLD )
'81 Range Rover Classic 2 Deurs Td5 ( To be continued )
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: zo 28 sep 2014, 12:27
door Lucas van Lierop
Ah mooi, mij. carrosserie had ik al doorgezaagd voor het ontlakken dus dat had gepast. Voor het verzinken wel even moeten zoeken maar geen probleem in Kampen
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: zo 28 sep 2014, 13:04
door Apke
Ik heb mijn Disco 2 chassis laten verzinken door Andrew (althans tijdens de wederopbouw van de D2 was dit nog maar een klein beetje extra werk).
Even wat tips:
Laat vooraf de RDW even langskomen of rijd er zelf langs. Na afloop is het chassisnummer weg en de RDW werkt heel goed mee als ze vooraf geïnformeerd zijn (en alles gedocumenteerd hebben).
Eerst hebben we wat opknapwerk aan het chassis gedaan en we hebben grote (10 mm) gaten geboord zodat lucht en zink er uit kunnen lopen bij de verzinkerij.
Mijn chassis is gestraald voordat het naar de verzinkerij is gegaan.
Daarna zijn alle schroefdraden opnieuw getapt en alle gaten opnieuw op maat gemaakt.
Omdat het een bestaand chassis is kan je nooit met zekerheid zeggen dat de bescherming altijd 100% goed is. Eén keer per jaar nakijken en eventueel de binnenkant even behandelen met ML of iets dergelijks is aan te raden.
Als ik nogmaals voor de keuze kom te staan, dan zou ik er weer voor gaan. Het meeste werk zit in het chassis er onder vandaan halen (en terug opbouwen). Qua kosten is mij dit meer dan 100% mee gevallen (dankzij Andrew is het met bestaande klussen meegenomen in de verzinkerij). Vergeet ook niet om direct wat klein materiaal te laten doen, kost bijna niets extra's en je hoeft er nooit meer naar om te kijken.
Apke
Beheerder PrikkersWinkel
larrie-nu.jpg --> mod_embed_images_loadimage('c9e5e8a5360c4ac63e0f0b9dc5201952', 'http://landrover.startpagina.nl/prikbord/addon.php?1162,module=embed_images,url=http%3A%2F%2Fwww.matteman.nl%2Fimages%2Flarrie-nu.jpg', 'http://www.matteman.nl/images/larrie-nu.jpg', 'http://landrover.startpagina.nl/prikbord/addon.php?1162,module=embed_images,check_scaling=1,url=http%3A%2F%2Fwww.matteman.nl%2Fimages%2Flarrie-nu.jpg', '', 17305238, 600, 600, 'Loading image ...', false);
Larrie - Serie III 109 Stawag (in onderhoud)
Pinguin - Disco 2 TD5
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: ma 29 sep 2014, 09:21
door Thimo
Beste Frans,
Ik heb een 101 gekocht en ben toen begonnen met een complete restauratie.
Helaas zei mijn vriendin dat "dat ding" er uit moest.
Ik heb het project toen ( 8 a 9 jaar geleden ) verkocht.
Mvg Thimo.
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: ma 29 sep 2014, 15:29
door wilberth
bedankt voor alle input weer.
Ik ga het allemaal eens wat verder uitzoeken, vooral de alternatieve voorbehandelingen (chemisch en thermisch) want daar schuilt volgens mij toch het succes van een actie met een oud chassis. Het moet schoon zijn...
Groet, Wilberth
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: wo 01 okt 2014, 03:14
door Andrew Colville
Juist hoe schoner het oud materiaal is hoe beter het resultaat.
Helaas kost schoon wel wat meer als even stralen, maar even zoeken en bellen levert het een ander aan prijzen op, er zijn bedrijven die alles op een adres kunnen verzorgen, halen brengen transport kost ook allemaal geld, dus is wellicht een dergelijk adres die toch iets duurder is toch de moeite waard.
Ik heb destijds de koets en chassis laten chemisch ontlakken via Duckservice Leek, helaas kwamen zijn hun afspraken niet echt na waardor het project ruim 4 maanden achter op schema kwam. Hun ontlakker zat echter in nord duitsland, ze handelden dus als tussen persoon, maar pa nadat ik een tweede keer was "Langs gereden" retourtje Weert - Leek ( +- 700 km ) om te kijken of mijn koets er nog stond, uit eindelijk na mijn laaste bezoek werdt de koets binnen 10 dagen weg gebracht en kon ik hem weer halen.
Groetjes, Andrew
'99 Discovery 2 Td5 ( SOLD )
'81 Range Rover Classic 2 Deurs Td5 ( To be continued )
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: wo 01 okt 2014, 06:04
door VeeTee
Ben leert elke dag van zijn Laro's Schreef:
-------------------------------------------------------
>
> ben je leden aan het werven voor de club van 59?
> hahaha
Da's wel een mooi jaar, wil ook nog wel 's ...
Vincent | Defender 110 CSW 300 Tdi | Freelander TD4 | 88 Series III V6 (helaas verkocht)
b27d90bcaf0f9743ebfad1c910d4ac4f_zpsac9df819.jpg --> mod_embed_images_loadimage('e0b254cae40df628113280c09da0f2ae', 'http://landrover.startpagina.nl/prikbord/addon.php?1162,module=embed_images,url=http%3A%2F%2Fi1166.photobucket.com%2Falbums%2Fq620%2Fv_titulaer%2Fb27d90bcaf0f9743ebfad1c910d4ac4f_zpsac9df819.jpg', 'http://i1166.photobucket.com/albums/q620/v_titulaer/b27d90bcaf0f9743ebfad1c910d4ac4f_zpsac9df819.jpg', 'http://landrover.startpagina.nl/prikbord/addon.php?1162,module=embed_images,check_scaling=1,url=http%3A%2F%2Fi1166.photobucket.com%2Falbums%2Fq620%2Fv_titulaer%2Fb27d90bcaf0f9743ebfad1c910d4ac4f_zpsac9df819.jpg', '', 17307040, 600, 600, 'Loading image ...', false);
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: wo 01 okt 2014, 10:39
door jarne
Wat zijn de kosten nu eigenlijk (ongeveer) om een chassis van A tot Z te galvaniseren, dus met transport, ontlakken (op wat voor manier dan ook) stralen (?) het galvaniseren zelf.
Hoe gaat dat met het chassisnummer? is dat nog te lezen of moet je naderhand naar de RDW voor herinslag?
Grt
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: wo 01 okt 2014, 13:51
door Lucas van Lierop
Hoi Jarne,
Ontlakken: Ik heb mijn chassis en carosserie thermisch laten ontlakken (bij TCI in Tilburg) en dat kostte 1700 euro, dus je kunt beter met een paar man een paar chassis tegelijk laten doen en de kosten delen.
Verzinken: kost (ongeveer) 1,50 euro per kilo totaalgewicht na verzinken (niks dus)
Transport: ja aanhangertje huren oid.
Chassisnummer: had ik met antizinklak afgedekt maar achteraf had het misschien niet gehoeven.
Groet.
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: wo 01 okt 2014, 16:03
door Disco
Test!
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: wo 01 okt 2014, 21:21
door Wim Janssen
Ik weet dat thermisch ontlakken van een chassis bij Thermoclean in Lummen Belgie minder dan 300,- kost. Thermisch verzinken bij Galvano Maasmechelen kost ca. 0,70 per kilo.
Dus het kan altijd goedkoper.
Met vriendelijke groeten
Wim Janssen
Land Rover 109 Stawag 2.5 petrol 1972 "Zipper"
Land Rover Series II 1959 "The Mrs"
[picasaweb.google.com]
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: do 02 okt 2014, 03:52
door Andrew Colville
Zijn dat recente prijzen Wim?
Van aert hier rekende voorheen €0.80 per KG ex btw. Voor het chassis van Apke betaalde ik hier plots totaal €350,- voor alleen het chassis en die weegt echt geen 250 KG deze kun je net als de meeste LR chassis met 2 man verplaatsen, bovendien slecht of niet voor behandeld waardoor ik veel werk had om overtollig zink en vuil klodders te verwijderen.
Groetjes, Andrew
'99 Discovery 2 Td5 ( SOLD )
'81 Range Rover Classic 2 Deurs Td5 ( To be continued )
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: do 02 okt 2014, 04:05
door Andrew Colville
Ik heb in 2005-6 uit mijn hoofd €950,- euro betaald voor het ontlakken, van koets en chassis, +- 300 euro overig straal werk kleine delen.
het verzinken was €850,- voor alles, grootste kosten hier van was de koets zelf die ging op een balk en die werd dan ook volledig door berekend zoals afgesproken, er kon tenslotte niks bij gehangen worden.
bregen en halen van koets/chassis ik denk 200 euro aan brandstof en 2 dagen kwijt ( helaas ben ik vaker moeten rijden wegens niet na komen afspraak )
Het kost dus heel veel geld, je kunt ook een leuke tweede handse auto kopen voor dit bedrag.
In mijn geval heb ik de autoambulance geleend van de buurman, kosten €0.00 maar als je die moet huren €45,- per dag en je hebt een E-rijbewijs nodig + een geschikte trekkend voertuig.
De keerzijde is wel dat als je dit nu goed doet, dat je dan ook niet meer hoeft te denken aan lassen ( tenzei jij of een ander schade zou rijden ) de zink zal niet eeuwig beschermen, aar jij en ik gaan niet meer meemaken dat er gelast hoeft te worden. en de zink kun je nog helpen met een 2 K lak erover, dit ben ik van plan met een aantal delen Koets, Chassis o.a.
Groetjes, Andrew
'99 Discovery 2 Td5 ( SOLD )
'81 Range Rover Classic 2 Deurs Td5 ( To be continued )
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 04 okt 2014, 11:36
door jarne
Gezien de kosten kan je dus eigenlijk beter met een aantal mensen een heel nieuw gegalvaniseerd chassis in de UK kopen?
Dat zou ik (denk ik) gedaan hebben als mijn 55 jaar oude chassis totaal rot zou zijn geweest.
Als ik klaar ben met las, verf en vet werk ben ik ongeveer tussen de 550 en 650 euro kwijt.
Dan moet het chassis met normaal onderhoud toch zeker weer 20-30 jaar netjes blijven lijkt mij.
Af en toe eens schoonmaken, likje verf, nog eens een spuitje vet, dat zijn de kosten toch ook niet? en bovendien leuk om te doen want het is hobby.
Verder ben ik niet iemand die voor het leven een auto koopt dus ook de serie 2 word misschien na een jaar of 10 weer verkocht om een volgend project te bekostigen.
Een engelse motorfiets uit de jaren 50/60 of een grote oude stationaire dieselmotor uit de jaren 30 lijkt mij ook nog wel eens wat. (boot opknappen hmmmm effe denke)
Maar als je samen met je Landrover oud wil worden is een gegalvaniseerd chassis natuurlijk een prima idee.
Groeten!
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 04 okt 2014, 12:38
door Apke
Een gegalvaniseerd chassis kan behoorlijk prijzig zijn. Voor mijn Discovery zou dit neerkomen op € 1.700,= pond ex VAT. Zelfs als ik de kosten van het vervoer zou delen, dan is het nog een behoorlijke uitgave.
Voor een Series kan het voordeliger zijn, maar je moet een beetje opletten met wat je koopt. Je zal een chassis moeten kopen wat hier (in Nederland) wordt aangemerkt als een chassis wat officieel geschikt is voor je auto (type goedkeuring o.i.d.). Zomaar een chassis kopen (nieuw) zit er dus niet in.
Verder als tip: geef vooraf aan bij de RDW wat je wil gaan doen, dan doen ze later niet zo moeilijk als er een nummer in moet worden geslagen. Andrew heeft bij mijn auto de RDW laten komen om vooraf te schouwen (na het ongeluk in Slovenie mocht de auto niet meer de weg op) en aangegeven dat we een body wissel wilde doen en het chassis naar de verzinkerij wilde brengen.
Voor de keuring en inslag van het nummer waren er 0,0 problemen bij de RDW. De man die de schouwing had gedaan heeft tegen zijn collega gezegd dat de nummers niet gecontroleerd hoefde te worden en de inslag van het nummer (waar officieel een afspraak voor moest worden gemaakt) werd 's middags gelijk gedaan.
Ik begreep trouwens dat ze in Engeland het gegalvaniseerde chassis weer zwart maken, de auto's met een dergelijk chassis zijn gewilde objecten voor diefstal
Apke
Beheerder PrikkersWinkel
larrie-nu.jpg --> mod_embed_images_loadimage('d41f6184f68e55c586bb4079433e7046', 'http://landrover.startpagina.nl/prikbord/addon.php?1162,module=embed_images,url=http%3A%2F%2Fwww.matteman.nl%2Fimages%2Flarrie-nu.jpg', 'http://www.matteman.nl/images/larrie-nu.jpg', 'http://landrover.startpagina.nl/prikbord/addon.php?1162,module=embed_images,check_scaling=1,url=http%3A%2F%2Fwww.matteman.nl%2Fimages%2Flarrie-nu.jpg', '', 17307366, 600, 600, 'Loading image ...', false);
Larrie - Serie III 109 Stawag (in onderhoud)
Pinguin - Disco 2 TD5
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 04 okt 2014, 13:46
door adriaan
Ik heb mijn 110 chassis laten ontlakken en galvaniseren bij een autobeitserij. Dan is het volledig kaal, blank staal en schoon. Daarna galvaniseren. Heel betaalbaar. Zeker wanneer ik kijk naar stralen en galvaniseren hier in de regio.
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 04 okt 2014, 14:42
door Lucas van Lierop
Het helemaal kaal maken is dan weer zinloos want bij de verzinkerij kan ie zomaar een paar dagen buiten in de tegen staan aan roesten.
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 04 okt 2014, 15:07
door D&G
We hebben op dit moment 2 voorbeelden binnen staan in onze loods waaruit blijkt dat het absoluut niet aan te raden is om een oud chassis te galvaniseren.
De ene is een 107" Station Wagon chassis waarbij de outriggers van binnenuit gewoon verder gingen met rotten en de andere is een 109" chassis waar we goed met een endoscoop de boel hebben bekeken en ook hier is het een grote bende binnen.
Beide chassis zijn door hun eigenaren naar beste eer en geweten, met advies van deskundigen, voorbehandeld en gegalvaniseerd.
Natuurlijk is schoonmaken essentieel maar er is geen enkele manier de je garandeert dat je alle vuil en reeds bestaande roestvorming uit je chassis krijgt. Resultaat: Van buiten prachtig mooi maar van binnen nog steeds even slecht en slechter wordend. En dan maar de gedachte hebben dat je chassis helemaal in orde is omdat hij gegalvaniseerd is.
Dus gewoon niet doen. Chassis zo goed mogelijk schoonmaken aan de binnenkant en dan met een roest stopper als RX5 oid aan de gang. Lekker veel erin spuiten en daarna RX7 erin. Aan de buitenkant RX5 en RX10 en dan gewoon goed bijhouden. Goed schoonhouden en wanneer nodig bijwerken.
Ik heb zelf een 88" en 90 beide met een nieuw gegalvaniseerd chassis en ook daar zie je na een aantal jaar lichtelijk bruine vlekjes verschijnen. Dus die gaan ook gewoon behandeld worden met RX producten.
Iedereen die denkt dat bovenstaand onzin is: Kom gerust even kijken, zien is geloven.
Gerard
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 04 okt 2014, 15:54
door jarne
Gerard ik geloof je direct!
Zelf heb ik tot nu toe ook 2 gevallen gezien. Zag er mooi uit maar je kon de roest er doorheen zien komen. Vooral op de naden.
In beide gevallen ging het om een chassis dat 10-15 jaar eerder gegalvaniseerd was.
Kan je niet wat foto's plaatsen?
Grt, Jarne.
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 04 okt 2014, 15:58
door Lucas van Lierop
Als je niet weet of iig vermeld hoe ze zijn voorbehandeld is dit bangmakerij, voor succesvol RXen moet je ook hysterisch goed schoonmaken en dan is het ook maar de vraag of het in de naden komt.
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 04 okt 2014, 16:24
door D&G
Nogmaals, kom maar langs....
Gp
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 04 okt 2014, 16:27
door Nijhuis
Voor zover mij bekend is roesten een chemische reactie tussen metaal, zuurstof en water. Wanneer een roestend deel geheel van lucht en vocht wordt afgesloten stopt dat chemische proces. Wat er gebeurd er wanneer je een stuk metaal in een zinkbad van ruim 400 graden dompelt?
Voorwaarde is natuurlijk wel, zoals eerder gezegd, dat het goed schoon gemaakt wordt. Dit is echter voor alle andere vormen ook van belang. Want als iets niet goed schoon is heb je altijd kans dat de beschermlaag los laat. Of dat nou verf, vet of zink is.
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 04 okt 2014, 16:32
door Adriaan
Hoi, wat Gerard zegt geldt voor stralen en dan galvaniseren. Dat 107 Chassis is van mij en inderdaad destijds na goede overweging en advies laten stralen en galvaniseren. Nu was dit chassis nog redelijk schoon van binnen, reparatie, waardoor de kokers open waren.
Het galvaniseren van gebruikt staal doet niet iedere verzinkerij, omdat het zinkbad wordt verontreinigd. Dus het galvaan is verontreinigd en daardoor krijg je ophoging van klonten in je chassis, waardoor je alsnog weer corrossie krijgt.
Wanneer je je chassis laten ontlakken en reinigen. Dit gebeurd bij een beitserij enkele dagen in een bak met chemicaliën, krijg je een schoon staal chassis, wat kan worden gegalvaniseerd bij een verzinkerij dat alleen schoon staal doet. Dan komt je chassis er als nieuw uit, zoals bij Marshland vandaan.
Wanneer ik nu weer de keuze zou moeten maken voor mijn 107, zou ik voor deze optie gaan. Ik was voor het beitsen en galvaniseren van het chassis en bijbehorende stalen delen en voor het, beitsen, ontroesten en eletrostatische epoxyprimer van het schutbord, T stijlen en nog wat stalen plaatdelen totaal 1300 euro kwijt.
Dit heb ik bij mijn 110 laten doen en ik ben daar zeer over te spreken. Daarbij heb ik dus niet het probleem dat wel is ontstaan bij de 107.
Dus is er maar 1 oplossing voor een gebruikt chassis: beitsen/ontvetten en galvaniseren. Wanneer je de theorie van Gerard door trekt, heeft een nieuwe gegalvaniseerd chassis ook geen zin.
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 04 okt 2014, 17:07
door Lucas van Lierop
Gerard ik geloof je meteen, en als je morgen zegt: "ik heb nu wel 10 mislukte verzinkte chassis staan geloof ik je ook". Echter het is totaal onwetenschappelijk om te stellen: "omdat ik mijn schuur een paar mislukte projecten heb staan mislukt het gegarandeerd altijd en moet je het niet doen." En wat lees ik in de volgende reactie... Adriaan heeft alleen de buitenkant laten stralen. Als je dat doet kun je er niet van uit gaan dat de binnenkant schoon is en dat het zink daar op zal hechten. Ik heb het hier al heel vaak verkondigd: zorg dat de binnenkant schoon is (en ja dat is op korte termijn duurder). Ik blijf dat maar roepen omdat:
A: Je resultaat anders suboptimaal is
B: Nog meer verzinkerijen mij straks gaan weigeren als ik met een volgend (wel voor veel geld gereinigd) project kom.
Ik heb ooit van een 2e hands chassis gekocht voor de outriggers etc en daar zat 2 cm(!) zand in, dan kun je aan de buitenkant stralen wat je wil maar als je dat niet enorm goed schoonmaakt komt daar natuurlijk nooit zink. En reinigen is een vak, er zijn een paar bedrijven in NL die dat goed kunnen, ga daar te rade.
Dit alles gezegd hebbende het is jammer van de 109 en nog meer van de 107, maar nu blijkt weer: goedkoop = duurkoop
Dus allen: welke staalbescherming je ook kiest: maak het GOED schoon.
Sleutel ze!
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 04 okt 2014, 18:02
door jarne
goedkoop = duurkoop, dus gewoon een nieuw mooi gegalvaniseerd chassis kopen dan ben je van al het gezeur af.
Ik vind het helaas te duur dus word mijn chassis schoongemaakt en behandeld met Mike Sanders.
Dan gaat het met een beetje onderhoud weer heel lang mee.
Verder vind ik het gewoon onzin om voor veel geld te galvaniseren als je stalen chassis nog jaren lang mee kan.
Groeten!
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 04 okt 2014, 18:42
door D&G
Als er in in het chassis al roest zit kan je schoonmaken wat je wilt, dan krijg je die krokante laagjes er niet uit. Of je moet alles open slijpen en schoonmaken.
Die roest wordt gewoon bedekt met een laagje zink, wat niet houdt maar als een soort klont erop ligt. Dit roesten gaat dus gewoon door.
Een nieuw chassis heeft die roestvorming aan de binnenzijde nog niet dus dan is het probleem er ook niet...
Als je een goed chassis inderdaad met een goed middel (RX5, Mike Sanders oid) behandeld is het chassis lekker vet van binnen en roest het niet of in ieder geval niet zo hard.
Nogmaals: Goed onderhoud van een chassis is essentieel. Dus na het modderen goed schoonmaken.
Er kwam deze week zelfs een 110 voorbij waarbij de chassisbalken helemaal waren volgespoten met PUR schuim.... Weer een helder licht
G
Re: bestaand chassis galvaniseren, ja of nee, ervaringen
Geplaatst: za 04 okt 2014, 19:37
door Lucas van Lierop
Gelukkig zijn ze bij de verzinkerij niet gek en beitsen ze het materiaal zodat die roest verdwijnt en staal dus schoon is, verder is er ook nog een fluxbad voor goede hechting. Hieronder een voorbeeld van het process, het gaat dus niet alleen om een 'zinkfondue':
verzinkproces.gif --> mod_embed_images_loadimage('50c8a0d3d059162e0131fced6b432767', 'http://landrover.startpagina.nl/prikbord/addon.php?1162,module=embed_images,url=http%3A%2F%2Fwww.stalenmasten.nl%2Ffriksbeheer%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F12%2Fverzinkproces.gif', 'http://www.stalenmasten.nl/friksbeheer/wp-content/uploads/2013/12/verzinkproces.gif', 'http://landrover.startpagina.nl/prikbord/addon.php?1162,module=embed_images,check_scaling=1,url=http%3A%2F%2Fwww.stalenmasten.nl%2Ffriksbeheer%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F12%2Fverzinkproces.gif', '', 17307393, 600, 600, 'Loading image ...', false);
Ook nog even een uitleg gecopypaste:
"Tijdens het verzinkproces wordt ervoor gezorgd dat er een legering ontstaat tussen staal of ijzer en zink, met daaromheen vaak nog een laagje puur zink. Om tot die legering te komen, is een aantal voorbereidende stappen nodig. Eerst wordt het staal ontvet en vervolgens gebeitst (om alle oppervlakte-onzuiverheden te verwijderen). Het ontvetten geschiedt over het algemeen met een hete, sterk alkalische oplossing; het beitsen dient om resten van ijzeroxide (FeO2 en Fe2O3) en roest (Fe2O3·H2O) te verwijderen; dit vindt plaats in zoutzuur. Vervolgens wordt het ondergedompeld in een vloeimiddel (flux), dat ervoor zorgt dat het vloeibare zink beter contact maakt met het ijzer. Dit kan op twee manieren: de "natte" methode, waarbij er een laag van de vloeistof op een afgesloten gedeelte van het zinkbad drijft waar het voorwerp eerst doorheen gehaald wordt, of de "droge" methode, waarbij het voorwerp eerst in contact komt met de flux, hetzij door onderdompelen hetzij door besproeien, het vervolgens in een oven gedroogd wordt en het ten slotte in het bad terecht komt.
De flux is een mengsel van gesmolten zouten en water, dat drie functies heeft. Ten eerste verwijdert het eventuele overgebleven restjes ijzeroxide; daarbij voorkomt het de vorming van zinkoxidelagen op het oppervlak van het bad en last but not least zorgt het ervoor dat de vloeibare zink het ijzer beter bevochtigt. Meestal gaat het om het dubbelzout ZnCl2·2NH4Cl. Ten slotte wordt het staal ondergedompeld in gesmolten zink met een temperatuur van ± 450 °C. Door de temperatuur ontstaat er een legering."