Pagina 1 van 1
Schokbrekers keuze paraboolveren 109
Geplaatst: za 24 mar 2012, 01:12
door Verbraak
Dag,
Ik heb een land rover series 3 109 met salisbury assen (schokbrekersteun zitten bij dit type op de assen gelast) die door de vorige eigenaar op paraboolveren is gezet. Dus schokbrekers zijn op en dienen vervangen te worden ik weet alleen niet welk type ik hier het beste voor kan kiezen. Ik heb namelijk het idee dat de schokbrekers die er op zaten misschien niet zijn afgestemd op de paraboolveren omdat er een schokbrekersteun van de as was afgeknap (inmiddels nagemaakt en opgelast). Ik heb deze vraag een tijdje geleden bij Paddocks neegelegd en heb op hun aanraden de procomp 3000es bij hun gekocht. Deze lijken we mij echter erg lang, ze passen wel maar zitten dan bijna helemaal ingeveerd op 3-4cm na. Ik weet niet of dit normaal is maar kan me voorstellen dat als de auto over een drempeltje gaat dat hij de schokbreker niet genoeg kan inveren waardoor de boel enorme klappen krijgt (wil niet nog meer afgebroken steunen meemaken!). Ik heb geen idee welk type paraboolveren er onder zitten en of er uberhaupt veel verchillen tussen de typen zitten, ze zijn in ieder geval blauw.
Zou iemand me kunnen vertellen of de reeds gekochte schokbrekers op basis van ervaring goed samen gaan met de parabolveren op een serie 3 salisburyas met bladveren. Indien niet welk type ik dan moet hebben.
Alvast super bedankt voor de reacties
Groet Gijs
Re: Schokbrekers keuze paraboolveren 109
Geplaatst: za 24 mar 2012, 16:31
door defendertje90
Die schokbrekers zou ik nog eens niet kopen. Prul eerste klas die pro comps.
Ik zou liever gaan voor een koni heavy track of iets gelijk strekkend (dus A merken en geen B of C merken)
Met parabool komt de auto wel iets omhoog maar houdt er ook rekening mee dat de originele veren die je nu bij de meeste 109's ziet zijn ingezakt en dus niet op hun originele hoogte zitten. 3 a 4 cm is te weinig met toch wel 10 a 15cm overhouden om in te veren.
Ik zou gewoon voor standaard lengte schokdempers gaan (ervaring met LW op parabool en dat gaat goed zowel op de weg als terrein)
Nu denk ik niet dat koni heavy tracks te krijgen zijn voor de 109 maar kijk is naar bijv de monroe dempers (qua prijs in dezelfde klassen als pro comp maar wel stukken beter)
Re: Schokbrekers keuze paraboolveren 109
Geplaatst: zo 25 mar 2012, 17:18
door Wilco Vaneman
Hoi Gijs
Ik heb op mijn Land-Rover 109 ex.nl. leger ook parabolen met procom 3000es schokbrekers, en ook ik vond dat er achter maar weinig meer viel in te veren.
De parabolen staan achter in de laagste stand aan het chassis vast omdat anders de aandrijf as de onderzijde van het ronde gat in het chassis raakte.
Ook ik hou ongeveer net zoveel over als jij. Ik denk dat ik de originele schokbreker er maar weer onderzet want die zijn eigenlijk nog hartstikke goed.
Ook ik had via Paddocks de schokbrekers en de parabolen vorig jaar gekocht. Je zou verwachten dat het dan toch bij elkaar zou passen. Aan de voorzijde verwacht ik eigenlijk geen problemen omdat daar de schokbrekers meer kunnen inveren
Ik heb er nog amper mee gereden omdat ik eerst naar de APK moet.
Misschien iemand die nog wat ervaringen heeft met hetzelde configuratie.
Gr Wilco Vaneman
Re: Schokbrekers keuze paraboolveren 109
Geplaatst: zo 25 mar 2012, 20:16
door Nick
Zelfde probleem hier, ik heb een Series 2A Ambulance met British springs paraboolveren en procomp ES3000 schokdempers, aan de voorkant geen problemen inderdaad, maar aan de achterzijde blijft ook bij mij weinig ruimte over voor inveren. Als ik met een te hoog vaartje over drempels rijdt hoor ik ook wel eens een soort van knal (alsof de dempers volledig ingedrukt tegen hun eind aan komen) en krijg je een trap in je rug, behoorlijk irritant en niet bepaald goed voor de wagen. Ik ben dan ook van plan om ze er eerdaags onderuit te halen en te vervangen door een fatsoenlijk ander merk gasdempers. Het liefst heb ik deCarbon (Delphi) of Koni dempers, maar die hebben ze bij paddock volgens mij niet voor de achterkant van de 109 (moet er nog een mailtje aan wagen). Anders wordt het waarschijnlijk Monroe o.i.d.
Ik heb hiervoor ook een tijdje met de normale leger/civiele dempers gereden en daarbij had ik juist het tegenovergestelde probleem Die waren namelijk te kort. Als ik dan met een vaartje over een drempel of een zandpaadje reed, werd de achteras van de grond getrokken omdat ze aan het eind van de slag zaten.
Ik ben van plan e.e.a. op te meten, om een juiste keuze te kunnen maken. En tevens de asvangbanden weer terug te monteren, die vervallen bij de procomps namelijk, omdat er een "eindstop" in de dempers zelf zit. Dat laatste vooral, omdat bij mij de aandrijfas ook tegen de onderkant van het ronde gat in de chassisbalk komt (misschien komt daar de slag wel vandaan, maar dan wordt het al helemaal tijd om er wat aan te doen, want de lagers kunnen dat nooit prettig vinden!
Tevens heb ik het idee dat die procomps behoorlijk stug zijn waardoor de parabolen niet echt tot hun recht komen, of e.e.a. kan niet inveren zoals bij een normale 109, omdat de Ambu de stabilisatorstangen erop heeft zitten, dat weet ik niet.
Gr. Nick,
Land Rover Series 2A Ambulance ex Engels Rijnleger
landrover109.mijnalbums.nl
Re: Schokbrekers keuze paraboolveren 109
Geplaatst: ma 17 feb 2014, 15:03
door Nick
Om het af te sluiten, bij deze een nieuwe ervaring (helaas bijna 2 jaar na dato);
De Ambu moest 2 weken gelden naar de APK. Een van de punten die ik aan heb gepakt waren de veerbussen van de paraboolveren. Deze zijn allemaal vervangen door polybushes (hoewel ze volgens vele een kortere levensduur hebben vind ik het wel de moeite waard om deze te monteren i.v.m. het grote montagegemak.).
Nu ik hier toch mee bezig was, was het een uitgelezen kans om de schokdempers ook maar eens eindelijk mee te pakken. Ik heb in de tussenliggende 2 jaar hooguit 2000 km gereden, dus e.e.a. is lang blijven liggen omdat de prioriteit er niet voor was.
1. Het probleem speelt eigenlijk al jaren en er is nog nooit een goed antwoord op gekomen; welke schokdempers op een ex- defensie voertuig i.c.m. paraboolveren?
Vaak worden de Procomp ES3000 schokdempers gemonteerd. Voor de prijs vind ik het persoonlijk gezien niet echt slechte schokdempers, het grootste probleem is echter dat ze te lang zijn. Ze hebben een verlenging t.o.v. de standaard schokdempers van +2". Dit is voor uitveren prima, maar bij inveren zijn ze gewoon te lang. Er blijft na montage namelijk nog een inschuif- afstand van ongeveer 4 cm over, te weinig dus.
Bij uit- veren heerst daarnaast nog het probleem dat, wanneer de as- vangbanden verwijderd zijn, de aandrijfas tegen de onderkant van het gat in de chassisbalk komt die zich achter de versnellingsbak bevindt. Ook niet echt bevorderlijk voor de lagers van de pignon en de uitgaande V-bak as.
2. Welke schokbrekers dan wel?
Maar nu komt de uitdaging; Passende schokdempers met een redelijke tot goede kwaliteit. Zoals ik in het vorige draadje (2 jaar geleden) al vermeldde: Standaard 109 schokdempers zijn te kort!
Bij uitveren trekken deze schokdempers de as van de grond, wat weer 3 andere problemen oplevert.
1. De dempers zelf kunnen er niet tegen, want ze hebben geen ingebouwde stop.
2. Het rijdt alles behalve comfortabel, want je kunt niet op een normale manier over drempels rijden.
3. De bevestigingspunten van de schokdempers krijgen krachten te verduren waar ze niet voor gemaakt zijn. Dit kan dus schade tot gevolg hebben op deze plekken.
Na wat zaken uitgezocht te hebben ben ik uiteindelijk uitgekomen bij standaard one-ton schokdempers. (onderdeelnummers RTC4231 voor de voorzijde en RTC4233 voor de achterzijde) deze kosten van britpart ongeveer 15 pond en voor genuine kwaliteit ongeveer 70 pond per stuk.
Deze hebben wel de juiste ingeschoven en uitgetrokken lengte, maar hebben alleen geen "ingebouwde" eindstop en zijn olie gevuld.
3. Nadelen
Bij deze dempers moeten dus as vangbanden gemonteerd worden (meestal verlengde, wil je de optimale veerweg van de parabolen benutten zonder dat de aandrijfas tegen de chassisbalk komt), daarnaast wordt er al jaren geroepen dat olie gevulde dempers niet i.c.m. paraboolveren gebruikt kunnen worden. De argumenten hiervoor zijn oververhitting doordat paraboolveren een lineaire veerkarakteristiek hebben en standaard bladveren een progressieve. De dempers krijgen hierdoor meer te verduren.
Ik heb hier echter nog nooit een gegrond voorbeeld van gezien en bij vele "moderne" auto`s met schroefveren worden deze dempers ook gebruikt, waarbij het meerendeel echt geen progressieve schroefveren zal hebben. Naar mijn mening moet het dus gewoon kunnen, en bij gebrek aan andere onderdelen waag ik de gok om met deze dempers te rijden.
3. Waarom dan geen gasdempers?
Het antwoord hierop is eigenlijk heel eenvoudig; omdat ze er niet zijn! Ik heb geprobeerd om de onderdeelnummers van de originele one-ton schokdempers te crossen naar gasdempers van bekende merken (b.v. Monroe, Delphi, Koni, Lips en Sachs) hier komen uitiendelijk wel resulaten uit, maar na controle blijkt dat al deze nummers terug refereren naar standaard schokdempers die toch écht niet hetzelfde zijn als de one ton schokdempers, Wanneer je dus een Monroe demper bijvoorbeeld besteld, krijg je gewoon een standaard 109 demper met de standaard in- en uitgeschoven lengte. En die passen zoals gezegd niet.
Het enige alternatief waar ik tot nu toe op uitgekomen ben zijn dus de standaard oliegevulde 109 one-ton dempers in combinatie met verlengde as- vangbanden. Dit rijdt tot nu toe prima (50 km), maar op de lange termijn zal moeten blijken of dit echt de goede oplossing is.
Mochten er iemand op en/of aanmerkingen hebben, dan hoor ik dat natuurlijk graag
Gr. Nick,
Land Rover Series 2A Ambulance ex Engels Rijnleger
landrover109.mijnalbums.nl
1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 17/02/2014 14:04 door Nick.