albert schreef:Marc heeft gelijk. Als je met een DAF bergaf reed, schakelde de variomatic door zijn constructie automatisch door naar een zo hoog mogelijke versnelling. Door nu op lagere snelheid die vacuumbergrem in te schakelen bleef daarna bergaf de snelheid beperkt tot ca50km/u voor wat betreft die variomatic. Zo is mij tenminste ooit verteld door een fervent DAF-rijder.
Bij een DAF begrijp ik het waarom, bij een Land Rover met zijn vracht versnellingen toch wat minder. Ik zal wel te weinig in de bergen rijden, denk ik.
Dat er ook nog iets met het vacuum speelt wist ik niet. Verder is het wel makkelijk in te zien: de verstelbare conische schijven (die variabele poelies vormen) schakelden op afhankelijk van snelheid en te verwerken koppel. (Je kon een kick-down truuk doen dan bleef de Variomatic lang in één "versnelling hangen, even gas los en dan weer kick-down en het leek net alsof het een hand-geschakelde Daf was.)
Anyway, als je dat door de constructie bepaalde opschakelen verhindert heb je de mogelijkheid om op de motor te remmen (in ieder geval in theorie, is het denkbaar dat je de versnellingsverhouding ook traploos kan kiezen).
Dan de LandRover:
Tegenwoordig gaat het bijna steeds om een dieselmotor en de dieselmotor heeft door zijn constructie een beroerde motor-remwerking (zoals de Variomatic door zijn constructie niet zonder ingrijpen wilde terugschakelen).
Bij een dieselmotor wordt de hoeveelheid ingespoten brandstof geregeld, de motor draait altijd op een overmaat aan lucht (als het goed is - als je de brandstofhoeveelheid te hoog opschroeft dan gaat ie roken). Zet de auto maar bovenaan de dijk en in de 4º of 5º versnelling, goeie kan dat ie gewoon gaat rijden en de motor rond-duwt. Er is weliswaar een serieuze compressie maar na de compressie komt en ook de expansie, de motor pomp dus lucht naar de uitlaat en zodra de eerste compressie maar overwonnen is blijft ie rollen.
Bij een benzine-motor wordt de hoeveelheid lucht met de gasklep geregeld en dus zuigt de motor bij nul-gas door een marginale opening lucht aan, de compressie is lager maar daar gaat het niet om, het gaat om die gasklep. (Dat aanzuigen maakt ook dat een benzinemotor bij op de motor remmen olie kan aanzuigen (langs de zuigerveren en/of langs de klepstelen ... dat geeft dan blauwe walm.)
Je zou dus een eenvoudig regelbare vlinderklep in de inlaat willen, of een degelijker variant in de uitlaat. De oude KL-LandRovers hadden een vlinderklep, niet vanwege die motorrem-werking maar om vacuum voor de rembekrachtiging te krijgen ... bij de KL-LandRovers is dat lastig afstellen want je wilt genoeg vacuum - wil je alleen de motor-remwerking dan is het afstellen makkelijker.
Bij een moderne diesel zou het makkelijk in de ECU meegeprogrammeerd kunnen worden, dwz "nieuw" zou dan moeten zijn dat de brandstoftoevoer dicht moet blijven totdat de vlinderklep weer open staat, en verder zou je na het kiezen van de remstand (die getrapt of zelfs traploos gekozen zou kunnen, verder met het gaspedaal die remwerking kunnen aansturen (dus bij het eerste stukje gaspedaal een werking zoals het gaspedaal bij de benzine-auto).
Kennelijk is het geen groot (genoeg) probleem, de moderne schijfremmen werken goed en remblokjes vervangen is eenvoudig.
Toch denk ik dat het mooier en makkelijker (terrein)rijden is wanneer je helling af niet moet wachten tot je boven de 3500 rpm zit om nog een zekere motor-remwerking te hebben. Volgens het boekje moet je - zeker bij het terreinrijden - van de rem afblijven maar het gaat soms gewoon te snel als je op alleen de motorremwerking wacht.
Verder is een LandRover ook weer niet overdreven zwaar, en schakelt de versnellingbak vlot genoeg dat je desgewenst ook nog helling-af terug kan schakelen. Je kan makkelijk de vrijloop tijdens het schakelmoment met de remmen compenseren (iets wat bij een zware vrachtauto toch iets anders ligt). Blijft staan dat het moeten terugschakelen (en dus ook het weer moeten opschakelen) een ongemak bij het helling-af rijden vormen ... een rempookje waarmee je de remwerking kan kiezen en dat je onderaan de helling weer naar nul schuift is dan toch handiger.
-----
Even als gedachtenbepaler:
Bij de "Puma" - die een "beroemd" lage 1º versnelling heeft - rijd je resp ± 6 en 2,4 km/u bij ± stationair in High en Low.
En de "Puma" heeft zoveel koppel dat je deze "snelheden" vaak ook echt kan gebruiken.
Bij 3500 rpm (een toerental waarbij je eindelijk een merkbare remwerking hebt) rijd je dus best rap. De snelheden liggen dan bij 3500 rpm op resp. 22,5 en 8 km/u ...
Op een smalle onoverzichtelijke steile afdaling wil je niet met 8 km/u door de bocht. Ik ken ook gewone braaf geasfalteerde weggetjes waar je liever niet met 22,5 km/u overheen ragt, dit nog afgezien van het akoestische effect van 3500 rpm tussen de muren van een dichtbebouwd dorpje (één voordeel: de klaxon hoef je niet op Italiaanse wijze te beroeren).